Samen met het feit dat we ons steeds meer bewust zijn van het feit dat sporten gezond is, wordt het ons ook steeds gemakkelijker gemaakt om ervoor te zorgen dat je exact kunnen zien wat we doen. Door de moderne technologie kunnen we niet alleen onze hartslag monitoren, maar ook hoeveel calorieën we verbranden. Daarnaast zijn er nog tal van redenen te bedenken hoe moderne technologie onze slimmer kan laten sporten. We hebben er daarom een aantal speciaal voor je uitgelicht.

sporthorloge garmin1. Wearables monitoren en verbeteren sportprestaties en voorkomen blessures

Waar nu enkel de sportschoenen vaak ontzettend belangrijk zijn om de nodige informatie uit te vergaren, zullen wearables die in de toekomst ook steeds meer worden. Vooral een sporthorloge is natuurlijk tegenwoordig natuurlijk al onmisbaar voor de meeste sporters. Het geeft ons informatie over bijvoorbeeld onze hartslag en ons calorieverbruik.

Dit zal in de toekomst uitgebreid worden zodat we zelfs de chemische reacties in ons lichaam kunnen uitlezen. Dit kan ervoor zorgen dat vlak voordat we kramp krijgen kunnen stoppen en zo de kans op blessures kunnen verkleinen. Heel wat moderne Garmin sporthorloges zijn hier trouwens al grote stappen in aan het zetten!

2. Sport Genetica

Stel je voor, dat er door middel van de wetenschap kan worden gekeken of jij over bepaalde talenten beschikt. Hierbij moet je denken aan eventuele testen of jij een profvoetballer zou kunnen worden of misschien wel buitensporige sterke spieren hebben, waarmee jij een honderd meter in een recordsnelheid zou kunnen lopen. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat er precies kan worden gekeken welke trainingen jij nodig hebt, maar ook welke voeding past bij een bepaalde periode van herstel na een zware inspanning. Kortom, wat zal de toekomst ons allemaal verder nog brengen?

3. Gegevensanalyse

Een reeds veel toegepaste manier van verbeteren is de gegevensanalyse. Vooral bij voetballers worden cijfers tot in de diepte flink geanalyseerd om te kijken waar er eventueel ruimte is voor verbetering. Op deze manier kan er voor ieder individu een trainingsschema op maat worden gemaakt, waarmee prestaties met minimale veranderingen tot een maximaal resultaat kunnen leiden. Tevens is het ook mogelijk om hier in het verlengde een bijpassend voedingsschema bij te maken, zodat je zeker weet dat het voor iedereen bijpassend is.

VR sport4. VR

Wanneer we nu trainen, dan is dit natuurlijk vaak onder ideale omstandigheden. Een goed voorbeeld is natuurlijk het trainen van de welbekende strafschoppen. Dit is natuurlijk een wereld van verschil ten opzichte van een echte situatie. Herhaling is de oudste en nog steeds de beste manier om techniek te verbeteren.

Dankzij virtual reality hoef je nu om te trainen niet meer fysiek aanwezig te zijn op het basketbal- of voetbal veld. Met VR (of met augmented reality) kun je namelijk in haast ‘levensechte’ omstandigheden trainen. Het biedt de atleet een ​​betere kijk op het spel en geeft hem de mogelijkheid om op de acties van zijn tegenstander te anticiperen, zijn technieken te verbeteren, zijn uithoudingsvermogen te verlengen en zo fracties van seconden verschil maken.

Conclusie

We kunnen de mate waarin technologie sportprestaties beïnvloedt niet specifiek meten, maar sommige innovaties roepen toch wel vragen op over eerlijkheid. Zijn we eigenlijk nog wel appels met appels aan het vergelijken? Kun je de snelheid van een atleet met hightech loopschoenen wel vergelijken met de snelheid van iemand die ze niet heeft? Is het gebruik van technologie niet vergelijkbaar met het gebruik van doping of steroïden? Hoe dan ook speelt technologie in de toekomst een steeds belangrijkere rol in de sport.

Ondanks het feit dat hier de meningen over zijn verdeeld, is de kans dat we hier op lange termijn aan ontkomen natuurlijk ontzettend klein. De technologie staat niet stil, wat betekent dat dit ook steeds vaker zal worden toegepast in de wereld van sport en bewegen. Of het leidt tot oneerlijke concurrentie, dat valt nog maar te bezien. Wanneer je immers beide gebruik maakt van deze technieken, is het ‘fair enough’

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.