Heb jij wel eens nagedacht over het gebruik van een zoutlamp, dan is dit het juiste moment om je er eens verder in te verdiepen. Het is een zoutlamp, die bestaat uit een enorm zoutkristal. Deze kristallen zijn doorgaans afkomstig uit bijvoorbeeld Iran, Polen of de Himalaya. De binnenkant van deze steen is voorzien van een lamp of in sommige gevallen een kaars. Naast dat het voor velen een ontzettend mooi decoratief items is, heeft het daarnaast ook nog een praktische werking. Welke dat is en hoe een zoutlamp jou zou kunnen helpen, dat vertellen we je in dit artikel.

Hoe werkt een zoutlamp?

De voornaamste redenen waarom er in een huis gebruik wordt gemaakt van een zoutlamp, is simpelweg om de lucht die in huis circuleer te zuiveren. De lucht in ons huis kan namelijk door tal van externe factoren worden vervuild. Neem als voorbeeld de stofdeeltjes die door het huis dwalen en in sommige gevallen wordt er zelfs nog gerookt in huis. Maar hoe wordt deze luncht nu eigenlijk gezuiverd?

Doordat de zoutlamp warmte afgeeft, stelt het zichzelf in staat om watermoleculen die in de lucht aanwezig zijn aan te trekken naar het kristal. Hierdoor wordt de lucht binnenin gezuiverd, waardoor het vervolgens weer verder door het huis kan circuleren. Op deze manier heb je dus altijd schone lucht. Heb je een grote ruimte, dan is het verstandig om meerdere zoutlampen te plaatsen. Zo kan de volledige ruimte goed worden gezuiverd.

Werkt een zoutlamp echt?

Of een zoutlamp echt werk, dat is nooit wetenschappelijk onderzocht. Wel is er relatief veel onderzoek gedaan naar mensen die een zoutlamp in huis hebben genomen. Uit deze onderzoeken blijkt, dat deze mensen een betere kwaliteit van lucht ervaren en hem dus echt voor geen goud meer zouden willen missen. Naast het feit dat de luchtkwaliteit aanzienlijk is verbetert, is het ook een rustgevend en sfeervol object in je interieur. Door de warme kleur straalt het rust uit. Dit in combinatie met de zuiverende werking maakt de zoutlamp ontzettend populair onder zowel jong als oud.

zoutlamp foto

Welke zoutlamp kies je?

De keuze in zoutlampen is enorm. Zo is de eerste keuze of je kiest voor een halogeenlamp of spaarlamp. Om als ionisator te werken, moet de zoutlamp verwarmd worden door een warmtebron zoals een gloeilamp. Led Lampen geven niet genoeg warmte om het zout te verwarmen, waardoor het de ionen geen regelmaat zou geven, maar het zou alleen zijn aard als vochtregulator behouden. Daarom heeft het weinig zin om voor dit soort lampen een led lamp te gebruiken, zeker als dat ten koste gaat van je welzijn.

Hoe maak je de lamp schoon?

Doordat de buitenkant van de lamp relatief hard is, zijn ze relatief krasbestendig. Dat zorgt er ook direct voor dat ze eenvoudig schoon te maken zijn. Wel is het verstandig ze niet schoon te maken met schoonmaakmiddel, maar gewoon met een vochtige doek. Zo kun je de stof die erop ligt eenvoudig en veilig verwijderen, zonder dat je de lamp of de werking ervan beschadigd.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.