Koffie, misschien wel één van de meest genuttigde warme dranken ter wereld. Wanneer we kijken naar de wereldwijde consumptie, dan zien we, dat ons land bij de grootste koffiedrinkers ter wereld hoort. Wist jij, dat we gemiddeld zo’n 2,5 kop koffie per dag drinken? Wanneer de dit doortrekken, dan betekent dit, dat we per jaar ruim 250 liter koffie drinken enorm veel! Toch drinkt logischerwijs niet iedereen evenveel koffie. Waar de één 5 koppen koffie per dag drinkt, drink en ander er misschien maar één.

Ben jij een echte koffiedrinker, dan is het goed om te weten hoeveel koppen koffie nu eigenlijk gezond is en of koffie überhaupt gezond is om te drinken. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waarom drinken we koffie?

Alvorens we verder gaat op de vraag of koffie gezond is, is het wellicht goed eerst eens te kijken waarom we eigenlijk koffie drinken? Het antwoord op deze vraag is niet in beton gegoten. Toch is de meest voornaamste reden waarom we koffie drinken, simpelweg door de hoogwaardige kwaliteit koffie. Daarnaast wordt het op verschillende plekken zoals op ons werk gratis aangeboden. Mede daardoor is koffie één van de meest gedronken consumptie zowel thuis, onderweg als op het werk.

Is koffie ongezond?

Dat de meesten van ons iedere dag de nodige kopjes koffie drinken, dat is inmiddels niet meer vreemd. De vraag of koffie ongezond is, kunnen we daarom dus ook deels beantwoorden met ‘nee’. De reden waarom we niet volmondig nee kunnen nee kunnen zeggen, heeft te maken met het feit of je koffie met of zonder suiker drinkt.

Het is zelfs zo, dat wanneer je koffie zonder suiker drinkt, dit je gezondheid ten goede komt. Wist jij, dat je namelijk de risico’s op hart- en vaatziekten met tot wel 10 procent kunt verlagen wanneer jij dagelijks 2 tot 4 koppen koffie drinkt? Daarnaast geldt hetzelfde percentage ook voor het krijgen van een beroerte. We kunnen dus wel stellen, dat het met mate drinken van koffie absoluut niet ongezond is!

hoeveel koffie drinkenHoeveel koffie mag ik drinken?

Wanneer je koffie drinkt, dan zul je cafeïne binnenkrijgen. Ons lichaam kan gemiddeld 400 milligram verwerken zonder dat we negatieve effecten optreden. Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met 3 tot 4 koppen koffie per dag. Drink je meer, dan kan het zijn dat je hier hinder van ondervindt. Zo kan het zijn dat je problemen hebt met slapen, maar ook kan je concentratie gedurende de dag een stuk minder worden. Het is dus verstandig, dat wanneer jij veel koffie drinkt, je na het avondeten geen koffie meer drinkt. Dit voorkomt eventuele slaapproblemen gedurende de nacht.

Wil je toch een kop koffie drinken, dan is het aan te raden te kiezen voor een cafeïnevrije variant. De cafeïnevrije variant is qua smaak bijna identiek aan een normale kop koffie, alleen zul je merken dat je hiervan een stuk minder hinder ondervindt. Vooral wanneer je de koffie zwart drinkt, is het aan te raden te kiezen voor een variant zonder cafeïne wanneer je graag voor het slapengaan nog een kopje wilt drinken.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.